farmertom

2013-12-31
18:07:42

Julmat, dagen efter

När jag vaknar på juldagsmorgonen, dagen efter det stora julbordsslaget och kollar in i kylen, och  skafferiet finner jag att det är nästan lika mycket mat kvar som innan allt lades upp i går eftermiddag.
Så här dagenefter slås man liksom tidigare jular av hur man överskattar sin egen och andras aptit. Hur vettigt är det egentligen att laga och lägga upp tre gånger så mycket mat som man kan äta? Hur vettigt är det egentligen att trycka i sig sill, öl, nubbe, bröd och ost mm, bara som en förrätt! För att sen ganska mätt lasta på ny tallrik med skinka, sylta, rulle, mer öl och nubbe. Proppmätt lastar man sedan på det småvarma. Någon liten korv och några köttbullar, kanske Janssons frestelse och några köttbullar till måste man för skams skull komplettera med.
Ostar och frukt, lite godis och choklad avslutar och ligger som ett dallrande lock över det hela. Egentligen intressant  att man kan tänja ut sina matsmältningsorgan på detta sätt - men är det vettigt? Är det inte rent av ganska moraliskt  förkastligt att försöka äta så mycket i ett sammanhang ?. En sak är säker, det är inte gott efter att man hunnit igenom sillen, helt enkelt för att man inte är hungrig! 
Jag tror att vårt julmatsätande är mer kultur& tradition än längtan efter mat. Det skall vara så här eftersom det alltid varit så här. Förr fanns det  begränsningar för att man inte hade råd men detta är inte ett problem för de flesta , fläska på bara , ta det på kreditkortet, det är traditionsdags!
Jahaja, det är lätt att gnälla och sucka över hur bra vi har det- men hur skall vi nu göra nästa år? Skall vi skippa julmaten och helt enkelt beställa hem sushi? Skall vi skippa hela julen och dra till Gran Kanaria , sola bada och glömma alla traditioner. Nä ser ni , då börjar det suga i lutfisktarmen och vi får gnälla för att vi inte får nån sill och nubbe , och att det är långt till nästa julskinka.
Jag tror trots allt på julmaten men borde som med all mat tänka på att hälften av vad man tror man behöver är mer än nog.   Nu har jag hunnit bli lite sugen och skall ta en titt i skafferiet, det finns mycket rester. Mums.
 
T