farmertom

2010-04-05
10:09:42

Ekologiskt

Ekologiskt kan försörja världen

 Under 2009 blossade en hård diskussion upp om den ekologiska odlingens berättigande med hänsyn tagen till behovet att försörja en växande världsbefolkning. Kritikerna med  politikern och debattören  Marit Pålsson i spetsen hävdade i korthet att eftersom den ekologiska odlingen endast avkastar ca 60 % av vad en konventionell odling kan göra, är det  oansvarigt att slösa bort försörjningskapacitet som kunde utnyttjas för världsförsörjningen.

Certifieringsföretaget KRAV har nu i sin marknadsrapport för 2010 i en intressant artikel pekat på forskarrapporter som går i annan riktning.År 2007 presenterade en forskargrupp i Michgan USA en rapport som byggde på mer än 300 studier och som visade följande:

Om hela världens samlade lantbruk lade om till ekologisk produktion skulle produktiviteten sjunka en del i den utvecklade världen, under det att produktiviteten i den underutvecklade delen av världen skulle kunna öka med ca 80% !. Genom att tillämpa olika beräkningsmodeller kom man fram till att även om allt jordbruk lades om till ekologisk odling så skulle det å grund av den beräknade produktionshöjnngen i u-länderna finnas tillräckligt med mat åt alla. I en annan rapport som publicerats  i November 2009  visar Friends of the Earth  att ekologiisk produktion kan föda världen- förutsatt att västvärlden drar ned på sin konsumtion av kött till tre portioner per vecka. Man sätter här fokus på den överkonsumtion av kött och animalieprodukter som vi i den västliga världen ägnar oss åt.Intensiv konventionell odling bygger på nyttjande av ändliga resurser eftersom konstgödning framställs genom  utnyttjande av olja. Den höga produktionen av livsmedel i konventionell odling är alltså beroende av billig fossil energi vilket naturligtvis inte är en långsiktigt hållbar, eller särskilt klimatsmart lösning.

Utöver fördelarna med  långsiktigt mer hållbara produktionsmetoden som tillämpas i ekologisk odling skulle man också kunna undvika att producenter och konsumenter exponeras för kemikalier. Man skulle kunna undvika problemet med kemikalier i grundvattnet liksom den för lantbruksarbetare i tredje världen ytterst riskabla hanteringen av bekämpningsmedel.

Sug på den du- Marit.  Sista ordet är säkert inte sagt i frågan. Tills vidare ökar västvärldens efterfrågan  på kravodlat – helt oberoende av forskarrapporter eller politiska utspel. Att undvka att äta kemikalie-behandlad eller GMO-förändrade livsmedel blir alltmer självklart för den yngre  allt mer medvetna konsumentgeneration. Det finns hopp om en vändning av kemikaliejordbruket till en hållbar långsiktig lösning.

 

TF 2010 4004

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: